دیابت ملیتوس بارداری هر درجه ای از عدم تحمل گلوکز که شروع و یا تشخیص آن در دوران بارداری می باشد ، تعریف می شود
به گزارش روابط عمومی بیمارستان امام سجاد (ع) یاسوج ،کارشناس تغذیه و رژیم درمانی این مرکز آموزشی درمانی با توجه به اهمیت و افزایش روز افزون تعداد بیماران بستری به علت دیابت بارداری بیان کرد :
دیابت ملیتوس بارداری هر درجه ای از عدم تحمل گلوکز که شروع و یا تشخیص آن در دوران بارداری می باشد ، تعریف می شود .
بعد از زایمان حدود 90% از زنان مبتلا ، گلوکز خونشان نرمال شده ولی همچنان در معرض خطر بالایی برای ابتلا به دیابت در بارداری های بعدی هستند .
دیابت بارداری اغلب در طی سه ماهه دوم و سوم حاملگی تشخیص داده می شود زیرا در این دوران سطح هورمون های مخالف انسولین افزایش یافته و مقاومت به انسولین ایجاد می شود .
مریم صالحی اذعان داشت : عواملی از جمله چاقی ، سابقه قبلی دیابت بارداری ، سابقه تولد نوزاد با وزن بالاتر از 4 کیلوگرم ، ابتلای خواهر ، برادر ، پدر یا مادر به دیابت نوع دو ریسک ابتلا به دیابت بارداری را بالا می برد .
زنان مبتلا به دیابت باردرای باید 6-12 هفته بعد از بارداری غربالگری شوند و در تمام طول عمر از نظر دیابت و پره دیابت حداقل هر 3 سال یکبار مورد ارزیابی قرار گیرند .
علاوه بر دارو درمانی رعایت رژیم غذایی جهت کاهش قندخون و به حداقل رساندن عوارض آن در دوران بارداری اهمیت بسزایی دارد .
صالحی نکات زیر را برای کنترل قندخون در دوران بارداری توصیه نمود و ضروری دانست .
تا حد امکان سعی نمایید زمان تزریق انسولین یا مصرف داروها و مصرف وعده های غذایی مطابق با برگه رژیم غذایی صورت گیرد و نظم موجود در آن رعایت گردد.
از مصرف قند، شکر، مربا، عسل، شربت، نوشابه و سایر مواد غذایی که در تهیه آنها از شکر استفاده می شود پرهیز نمایید. سعی نمایید میزان مصرف این مواد غذایی مطابق با رژیم غذاییتان باشد و در صورتیکه بخواهید از این مواد غذایی بیشتر مصرف نمایید حتما" با متخصص تغذیه خود هماهنگی نمایید.
همواره یک منبع کربوهیدرات ساده (همانند آبنبات) داشته باشید تا در صورت کاهش قند خون مصرف نماید.
همراه با غذا به میزان کافی از گروه سبزی ها استفاده نمایید.
در رژیم غذایی خود بهتر است از نان های سبوس دار و غلات سبوس دار استفاده نمایید.
مصرف میان وعده ها الزامی می باشد.
افزایش تعداد وعده ها و کاهش حجم موادغذایی در هر وعده
آهسته غذاخوردن و جویدن زیاد غذا
مشخص بودن زمان صرف وعده ها غذایی و مصرف داروها
عدم حذف میان وعده ها خصوصا میان وعده آخر شب
از مصرف همزمان و بیش از حد میوه های پر قند ( موز ، خرما ، انجیر ، انگور و انبه ) پرهیز و در صورت مصرف همراه میوه های ذکر شده یک عدد خیار میل کنید .
پخت برنج با انواع حبوبات و سبزیجات
حداقل دوبار در هفته آب مصرفی همراه با خاکشیر و دانه چیا باشد.